Miten kissanhiekan hävittäminen tapahtuu

  • 22 Sep, 2022

Kissanhiekan hävittäminen on haasteellista.

Kaikki kissat eivät tee tarpeitaan ulos ja siksi sisäkissa tarvitsee oman hiekkalaatikkonsa. Siinä vaiheessa tulee mietittyä, miten kissanhiekan hävittäminen onnistuu. Se onkin jonkinlainen ongelmajäte eikä elämää tietenkään yhtään helpota se, että eri paikkakunnilla toimitaan eri tavoin. Lisäksi tämän jätteen lajitteluun vaikuttaa se, mitä ainetta kissanhiekka on. Sehän voi olla mineraalipohjaista tai puupohjaista, jolloin niiden lajittelu on keskenään erilaista. Ja mitä pitää tehdä vielä seassa olevalle ulosteelle?

Kissanhiekan hävittäminen yksinkertaisimmin

Jos kissanhiekka on mineraalipohjaista eli siinä on savea, bentoniittia tai piimaahiekkaa, se kuuluu sekajätteeseen. Silloin hiekka kuljetetaan poltettavaksi. Tosin se ei välttämättä pala, mutta se sulaa tuhkan joukkoon kuonaksi. Jos hiekka on puupohjaista, sen voi laittaa biojäteastiaan. Tässä on kuitenkin muistettava tarkistaa se, että saako joukossa olla ulosteet. Jotkut jätelaitokset vaativat, että ulosteet on poistettava. Toisinaan sitä ei saa laittaa biojätteen joukkoon ja sitä perustellaan sillä, että ulosteperäiset bakteerit ovat hygieniahaitta.

Jos itsellä on kompostori, sinne voi pienet ulosteet laittaa ja todennäköisesti kotona niistä ei ole lainkaan ongelmaa. Näiden kanssa on siis oltava tarkkana ja selvitettävä tarkemmin sen alueen jätehuollolta, missä itse asuu. Sillä ei ole merkitystä, onko käytössä hajustamaton kissanhiekka vai ei, se taas tekee hiekkalaatikolla kävijän ja asunnossa asuvien elämän ehkä huomattavasti mukavammaksi.

Wc-pönttö on huono vaihtoehto

Kissanhiekan hävittäminen wc-pönttöön on todella huono vaihtoehto. Joissakin hiekkapusseissa saattaa olla tällainen mainita, mutta idealtaan se on silti mahdoton. Kissan omistajan kannalta pelletit olisivat ehkä paras mahdollinen ratkaisu ongelmaan, mutta yleensä päätöksen hiekkalaatikon sisällöstä tekee kissa itse. Joillekin kelpaa vain paakkuuntuva hiekka ja jotkut eivät voi sitä sietää. Monelle kissalle pelletti on kauhistus ja silloin tehdään tarpeet mieluummin nurkkaan kuin astiaan.