Kissanhiekan kierrätys

  • 05 Jan, 2022

Moni kissanomistaja varmasti pähkäilee saman kysymyksen parissa, eli mihin jätteeseen kissanhiekka kuuluu oikeaoppisesti laittaa. Kissanhiekan kierrätys riippuu täysin siitä, millaista kissanhiekkaa itse käyttää. Kissanhiekkoja löytyy nimittäin runsaasti eri laatuisia ja eri ainesosista tehtyinä. Petoniittipohjainen hiekka kuuluu nimittäin lajitella eri tavalla kuin puupohjainen. Tässä artikkelissa me neuvomme, miten kissanhiekka voidaan kierrättää oikein, ja mihin astiaan ne tulee esimerkiksi kerrostalossa laittaa.

Kissan hiekkalaatikko

Kissanhiekan kierrätys kerrostalossa

Jokainen kissanomistaja varmasti kamppailee sen kanssa, kuuluuko kissanhiekka kompostiin, sekajätteeseen vai minne se tulisi laittaa kerrostalon jäteastioissa? Se, mihin jätteeseen kissanhiekka lajitellaan, riippuu siitä, millaista hiekkaa olet ostanut. Yksi asia on kuitenkin varmaa jokaisen hiekan kohdalla, eli se, että kissanhiekka ei kuulu vessanpönttöön missään nimessä. Vessanpönttöön laitettaessa se voi nimittäin tukkia putket.

Vaikka kissanhiekka kuulostaakin nimensä mukaisesti hiekalta, ei se sitä täysin ole. Kissanhiekkaa, joka on valmistettu petoniitista, ei tulisi koskaan laittaa kompostiin, sillä se ei maadu lainkaan. Joissakin kerrostaloissa sen saa kierrättää biojätteen mukana, mutta siitä huolimatta sitä ei suositella kompostoriin laitettavaksi. Puupohjaiset kissanhiekat puolestaan menevät sellaisenaan biojäteastiaan tai kompostiin, sillä ne maatuvat.

Mihin jätteeseen kissanhiekka lajitellaan?

Petoniittipohjaisen kissanhiekan voi siis lajitella halutessaan biojätteeseen, samoin kuin puupohjaisen hiekan. Jos asunnolla ei ole biojätteen keräyspistettä tai kompostoria, tulisi se lajitella sekajätteeseen. Silikaattipohjainen kissanhiekka tulisi lajitella aina sekajätteeseen. Joissakin asunnoissa kissanhiekan kierrätys saatetaan toteuttaa eri tavalla, sillä niiden sekajätteet saattavat mennä poltettaviksi, jolloin siellä oleva kissanhiekka ei pala. Tällöin kissanhiekka saatetaan pyytää lajittelemaan kaatopaikkajätteeseen.

Kissanhiekan kierrätys tulee siis aina tehdä sen taloyhtiön sääntöjen mukaan, jossa asut. Jos asut omakotitalossa, voit tietysti itse päättää, mihin jätteeseen sen lajittelet, mutta fiksuinta on käyttää sellaista jäteastiaa, johon se oikeaoppisesti tulisi lajitella. Näin säästät luontoa ja kierrätät oikein.

Kuinka usein kissanhiekka tulisi vaihtaa?

Usein kissanomistajat ovat parhaita sanomaan, kuinka usein oman kissan hiekat tulee vaihtaa kokonaan. Tähän on kuitenkin olemassa muutama perussääntö, jotka kertovat siitä, milloin hiekat kannattaa viimeistään vaihtaa. Jos puhdistat hiekkalaatikon päivittäin sinne kertyneistä kakoista ja pissoista, pysyy hiekka suhteellisen puhtaana. Näin hiekan vaihtoväli myös pitenee, ja voit nauttia jostakin muusta puuhasta, kuten harrastuksista, ja opetella vaikka uusia asioita, kuten millainen on kryptovaluutta litecoin tai miten kissaa voi kouluttaa.

Jos kissanhiekka tuntuu kuitenkin menevän likaiseksi päivittäisestä puhdistuksesta huolimatta, kannattaa se vaihtaa kokonaan uuteen. Hyvä aikaraja hiekan vaihdolle on noin neljä viikkoa. Kun kissan hiekkalaatikko on puhdas, on kissan vessa osana sisustusta hyvä idea. Moni yrittääkin saada hiekkalaatikon sopimaan omaan sisustukseen, jolloin se tavallaan on huomaamaton.

Ekologinen kissanhiekan kierrätys

Usein kissanhiekat lajitellaan sekajätteeseen, mikä ei ole kaikkein ekologisin vaihtoehto. Paras valinta on ekologinen kissanhiekka, joka on täysin kasvipohjainen ja biologisesti hajoava. Se siis maatuu myös kompostissa. Tällaiset hiekat voi siis huolettaa laittaa biojäteastiaan, eikä niitä kannata edes lajitella sekajätteen mukaan, ellei ole aivan pakko syystä tai toisesta.

Toinen ekologinen vaihtoehto on puupohjainen kissanhiekka tai pelletit. Pellettien joukosta kissan kakat voi vain kerätä ja tiputtaa vessanpönttöön, jonka jälkeen hiekkalaatikko on taas puhdas. Muuten likaiset pelletit voi kierrättää kompostissa tai biojäteastiassa.

Jos haluat olla mahdollisimman ekologinen, mutta et halua ostaa esimerkiksi ekologista kissanhiekkaa, kannattaa kissanhiekan kierrätys tehdä sääntöjen mukaan. Näin et rasita luontoa turhaan, eikä kissanhiekat mene sinne, minne ne eivät kuulu. Tällöin luonto kiittää ja voit tuntea hyvää omatuntoa oikeanlaisista teoista. Tarkista siis aina taloyhtiösi säännöt kissanhiekan kierrätykseen ja tee oikeita valintoja.