Omistaja pitää huolta lemmikin terveydestä

Lemmikillä voi olla useita terveysvaikutuksia sen omistajaan, esimerkiksi yhteinen aika silmäterän kanssa rentouttaa ja vähentää stressiä. Tutkimusten mukaan kodeissa, joissa on lapsesta asti ollut eläimiä, on vähemmän sairauksia ja allergioita. Näiden hyötyjen lisäksi lemmikkiin kiinnytään kuten perheenjäseneen. Siitä tulee lapsille leikkikaveri, aikuiselle jälkikasvuun verrattava perheenjäsen ja vanhukselle ehkä tärkein ystävä.

Yleisimpiä lemmikkejä ovat ylivoimaisesti kissat ja koirat. Suosittuja lemmikkejä ovat myös jyrsijät, kuten hamsterit, hiiret ja marsut, kanit sekä linnut. Suurin osa lemmikeistä ovat seuraeläimiä, mutta joitain koiria pidetään myös hyötyeläimenä esimerkiksi metsästyskoirana ja vartiokoirana.

Lemmikin säännöllinen terveydenhoito

Lemmikit vaativat myös säännöllistä terveydenhuoltoa, sillä ne ovat täysin omistajan huolenpidon varassa. Joitain terveydenhoidon toimenpiteitä omistaja voi tehdä hyvin kotonaan. Yleinen lemmikin tarkkailu ja sen käyttäytymisen tunteminen voi auttaa aikaisin mahdollisten sairauksien tunnistamisessa. Kaikissa sairausepäilyissä pitäisi aina ottaa yhteyttä välittömästi lähimpään eläinlääkäriin.

Omistaja voi kotona huoltaa silmäteriään pienillä asioilla. Erityisesti koirien turkkia tulisi myös tietyin väliajoin leikata, sillä peseminen ja leikkaaminen ehkäisevät iho-ongelmien syntymistä.

Kynnet tulisi tarkastaa ja leikata säännöllisin väliajoin, sillä etenkin kissat voivat tehdä mittavaa vahinkoa kynsillään.

Ruokavaliolla ja sen muutoksilla on suuri vaikutus kaikkien lemmikkien elämään. Terveellinen ja monipuolinen ravinto on tae eläimen terveelle ja pitkälle eliniälle. Ruokavalioihin ja niiden vaikutuksiin tulisikin säännöllisesti tutustua ja muunnella sitä tarpeen mukaan. Tietyt sairaudet, kuten ripuli, voidaan helposti hoitaa ruokavalion muutoksella. Vaikeimmissa tapauksissa on suositeltavaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Silmät ja korvat tulisi tarkastaa kerran viikossa tukkeutumien, vuotojen ja rähmän takia. Lemmikin käytös voi myös enteillä ongelmia korvissa tai silmissä. Mahdollinen vuoto korvissa voidaan hoitaa pumpulipuikolla pyyhkimällä, kun taas rähmä silmässä on helppo pyyhkiä pois veteen kostutetulla pumpulilapulla. Vuodon ja rähmän lisääntyminen on merkki vaikeasta tulehduksesta, jolloin eläinlääkärikäynti on tarpeellinen.

Vuosittainen tarkastuskäynti eläinlääkärille kuuluu jokaisen lemmikin kalenteriin, sillä siinä tehdään eläimen perustarkastus, rokotetaan ja otetaan verinäytteitä tarvittaessa. Eläinlääkäri voi tuolloin ohjeistaa omistajaa ruokavalion tai muiden elintapojen muutokseen sekä päättää mahdollisten sairauksien hoidosta.

Vaikeat sairaudet ja vammat

Lemmikit ovat ihmisiä pienempiä sekä heiveröisempiä ja heidän elinikänsä on korkeintaan vain murto-osa ihmisen eliniästä. Niiden elämä on täynnä vauhtia, joten valitettavasti ne ovat myös alttiita onnettomuuksille ja vakaville sairauksille.

Yleisimpiä onnettomuuksia ovat auto-onnettomuudet ja tippumiset, joiden seurauksena eläinlääkärille saapuu hyvin vakavasti loukkaantuneita eläimiä. Luunmurtumat ovat hyvin yleisiä kissoilla ja koirilla. Onneksi ne pystytään leikkauksella, raudoituksella ja lastoituksella nykyään helposti hoitamaan. Vauriot sisäelimille ovat eri juttu. Ne voivat onnettomuustilanteissa olla niin pahoja, että eläimen lopettaminen on silloin armollisin teko.

Muita onnettomuuksia voivat olla eläinten väliset tappelut ja niistä johtuvat vammat tai myrkyllisten elintarvikkeiden tai kasvien syöminen. Onneksi harvemmin mitkään niistäkään ovat kuolettavia, vaan nopealla hoidolla jokainen lemmikki voi parantua. Vahingoista toipuminen voi viedä aikaa ja toipumisaika vaatii hyvää ja pitkäjänteistä hoitoa sekä fysioterapiaa. Myös lääkkeet pitää antaa kuurin mukaisesti.

Valitettavasti lemmikit eivät ole turvassa vaikeilta sairauksilta, kuten syöviltä. Vanhemmat eläimet voivat sairastua syöpään siinä missä aikuisetkin. On myös surullista, että harvemmin niiden syöpään löytyy hoitokeinoa. Parhain hoitokeino on leikkaus, jolla kaikki näkyvä syöpäkudos saadaan poistettua.

Lemmikin kuolema

Lemmikin kuolema, tapahtui se luonnollisesti tai eläinlääkärillä, on monelle lemmikinomistajalle elämän traumaattisin kokemus. Jokainen omistaja toivoo silmäterälleen luonnollista kuolemaa, mutta joskus rakkaus siihen täytyy osoittaa lopetuspäätöksen muodossa eläimen hyvinvointia ajatellen.

ammy