Lemmikin sairauden hoitamisen rahoittaminen

Lemmikki on rakas perheenjäsen, joka voi olla ystävä lapsille, lapsi aikuiselle ja tärkeä ystävä vanhukselle. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei sen pito ole ilmaista. Normaali hoito vaatii kuukausittain jopa satojen eurojen satsauksen ruokaan ja ylläpitoon. Lisäksi eläin tarvitsee säännöllistä hoitoa ja käyntejä eläinlääkärillä vuositarkastuksiin ja rokotettaviksi. Näihin kaikkiin pystytään varautumaan, mutta mitä tapahtuu, jos nelijalkainen ystävä tarvitsee kiireellistä sairaudenhoitoa esimerkiksi onnettomuustilanteissa?

Eläinlääkärillä käynti on kallista

Suomessa on noin 2 600 laillistettua eläinlääkäriä, joista noin puolet toimivat klinikoissa ja sairaaloissa. Jokaisessa kaupungissa on toiminnassa ainakin yksi eläinlääkäriklinikka, johon voi viedä hoitoon kiireellisissä tapauksissa. Isoissa kaupungeissa eläinsairaalat ovat oikea osoite vakavissa tilanteissa, mutta hyvin varustelluista eläinlääkäriasemiltakin saa asiantuntevaa apua.

Normaalit vuosittaiset tarkastukset voivat maksaa omistajalle kymmenestä eurosta satoihin euroihin riippuen siitä, mitä tutkimuksia ja kokeita tarkastuksessa tehdään. Hinnat vaihtelevat paikkakunnittain ja klinikan suuruuden mukaan. Tarkastuksen lisäksi voidaan tarvita lääkehoitoa, jonka lääkkeet täytyy ostaa apteekista. Lemmikin, kuten kissan tai koiran, vuosittaiset normaalit lääkärikulut pyörivät pääkaupunkiseudulla jopa 300 euron pinnassa.

Mitä, jos lemmikki sairastuu vakavasti tai joutuu onnettomuuteen?

Vaikka lemmikit ovat pieniä, eivät heidän sairaudenhoidostaan johtuvat kulut ole yhtään halvempia. Eläinlääketiede vaatii tarkkuutta ja ammattitaitoa laajemmin kuin normaali lääketiede, jossa kohteena on vain ihminen. Eläinlääkärin vastaanotolle voi tupsahtaa pieni undulaatti, mateleva gekko tai iso mastiffi. Ammattitaidon pitää siis riittää kaikkien eläinten hoitamiseen.

Vakavissa sairaustapauksissa yleensä aloitetaan lääkehoidolla, mutta suurimmassa osassa sairastumisista leikkaus tulee vastaan ennemmin tai myöhemmin. Leikkauskulut voivat nousta pahimmissa tapauksissa useisiin tuhansiin euroihin, jos lemmikki joudutaan leikkaamaan useasti tai se joutuu oleskelemaan sairaalassa pitkään. On myös muistettava, ettei eläimen hoidosta johtuviin kuluihin voi saada julkista tukea.

Äkillisiin kuluihin voi varautua hankkimalla lemmikkivakuutuksen, jonka suosio on noussut viime vuosina, mutta edes se ei kata kaikkia toimenpiteitä. Vakuutuksesta pitää myös maksaa vuosittainen maksu, joka voi olla huomattava, jos perheessä on useampi lemmikki.

Monella ei välttämättä ole säästössä riittävää summaa, joten näihin tilanteisiin hyvänä ratkaisuna on kulutusluoton nostaminen. Lainojen ehtoina on, että lainaa hakeva on yli 20-vuotias eikä hänellä saa olla luottorekisterissä merkintöjä. Hänellä pitää olla myös todistettu kyky takaisinmaksusta. Lainan takaisinmaksu voi suorittaa kuukausimaksuna sovitun summan verran tai kertamaksuna.

Lainoihin liittyy yleensä myös käsittelykuluja sekä muita piilokuluja. Ne voivat nostaa lainan kuluja merkittävästi. Tässäkin asiassa rahoituslaitosten tai luottoyritysten vertailu ennen lainanottoa on suositeltavaa.

Kulutusluotto ratkaisee rahoitusongelmat

Kulutusluoton nostaminen on järkevintä tilanteissa, joissa tarvitaan nopeaa, muutaman tuhannen euron lainaa. Pankit ja yksityiset luottoyritykset myöntävät näitä lainoja, jotka ovat lyhytaikaisia ja niiden takaisinmaksuaika on yleensä korkeintaan viisi vuotta.

Rahoituslaitokset tarjoavat muutaman tuhannen euron luottoihin vakuudettomia lainoja, kuten joustolainaa tai korttiluottoa ja rahat voi saada käyttöönsä heti. Vakuudettomien lainojen korot ovat yleensä korkeita ja niitä kannattaakin vertailla eri pankkien ja rahoitusliikkeiden välillä ennen lainan ottoa.

Toinen vaihtoehto on vakuudellinen luotto, jonka korkotaso on edullinen ja kulut matalat. Tällöin lainan takuuksi voi nimetä vaikkapa oman auton tai asunnon. Rahoituslaitokset voivat myöntää lyhytaikaisia lainoja jopa 25 000 euron verran, mutta monet niistä yleensä myöntävät vain muutaman tuhannen euron lainoja tai pikavippejä.

Pikalaina

Pikavipit ovat korkeintaan muutaman tuhannen euron pikalainoja, joita voi anoa rahoitusyrityksestä tai vertaislainapalvelun välityksellä niiden nettisivuilta tai tekstiviestein. Niiden takaisinmaksuaika on todella lyhyt, korkeintaan muutama kuukausi. Pikalainojen ottaminen on todella suosittua Suomessa.

ammy