Lääkkeen antaminen kissalle

Kaikki kissanomistajat tietävät, kuinka hankalaa on lääkitä sairasta eläintä. Sille on määrätty lääkekuuri, mutta sen syöttäminen saattaa olla erittäin haastava tehtävä. Lääkkeen ottamisen aikana silmäteräsi juoksee karkuun, vastustelee, kynsii tai sylkäisee lääkkeen.

Kärsivällisyys on valttia kissan lääkitsemisessä. Pakkotoimet eivät ole suositeltavia, sillä ne tuottavat sille turhaa stressiä ja saattavat traumatisoida eläimen. On suositeltavaa tutustua rauhassa lemmikin makumieltymyksiin ja räätälöidä lääkitys sille sopivaksi.

Piilota lääke ruokaan

Vanha konsti on piilottaa lääke herkun, esimerkiksi makkaran, sisään. Tämä voi toimia koiralle, mutta kissat tiettävästi ovat erittäin tarkkoja ja erottelevat lääkkeen makkaran joukosta.

Toinen mahdollisuus on murskata pilleri ja sekoittaa se kissalle tarjottavan ruoan sekaan. Ne ovat erittäin tarkkoja lääkkeen maun suhteen, joten paras vaihtoehto on sekoittaa lääkemurska jonkin voimakastuoksuisen ruoan sekaan. Kannattaa kokeilla tonnikalaa, sardiineja tai maksaa. On kuitenkin hyvä varmistaa apteekista, että lääkkeen saa murskata.

Mikäli tabletti on päällystetty, sitä ei tule avata tai murskata. Päällystettyjen tablettien on usein tarkoitus liueta hitaammin ja ohittaa mahalaukku. Hyvä konsti on myös voidella tabletti margariinilla, jolloin se liukuu paremmin kissan nieluun.

Maustetut tabletit ja makutahnat

Nykyään on tarjolla myös liha-aromilla maustettuja lääkkeitä, joita lemmikkisi mitä todennäköisemmin nielaisee tuskattomammin. Matolääkkeitä, antibiootteja ja kipulääkkeitä on tarjolla liha-aromilla maustettuina.

Maustetut tabletit on muistettava pitää visusti piilossa lemmikin ulottumattomissa. Yliannostuksen vaara on olemassa, jos kissasi sattuu pitämään tabletin mausta. Niille on myynnissä myös lihanmakuisia vitamiinitahnoja, joiden lomaan voi lääkkeet piilottaa. Pelkkää makutahnaa kannattaa antaa eläimelle silloin tällöin, jotta silmäterä tottuu sen makuun.

Yksi markkinoiden lemmikille stressittömin vaihtoehto on paikallisvaleluliuos loisia vastaan. Liuos käytännössä levitetään kissan iholle, jonka kautta se leviää eläimen verenkiertoon.

Kääri kissa huopaan

Vaikka pakkotoimet eivät ole suositeltavia, joskus ne ovat ainoa vaihtoehto. Mikäli muut konstit eivät auta, kissa kannattaa kääriä huovan sisään kynsimisen estämiseksi. Jos mahdollista, kannattaa pyytää toinen henkilö apuun toimenpiteen ajaksi. Pyydä esimerkiksi ystäväsi pitelemään huopaan käärittyä kissaa, avaa sen suu ja pudota lääke syvälle nieluun. Tämän jälkeen suu tulee sulkea ja nielemisrefleksin laukaisemiseksi kurkkua on hyvä hieroa. Lopuksi voi kissalle antaa makupalan ja samalla varmistaa, että se on niellyt tabletin.

Lääkkeitä myydään myös liuoksina ja tahnoina. Lääkeruiskun avulla lääkeaine annostellaan kissan suuhun kohti nielua ja sitä annostellaan pikkuhiljaa kuunnellen eläimen nielemiskykyä.

Ota kuuri loppuun

On tärkeää muistaa, että lääkekuuri tulee ottaa aina loppuun asti. Monesti oireet saattavat poistua jo kuurin alkamisvaiheessa, mutta se ei tarkoita sitä, että eläin olisi terve. Joskus eläin saattaa myös oksentaa lääkkeen ja tällöin saattaa maitohappobakteereista olla hyötyä.

On myös kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että kissa nielee tarpeeksi lääkettä. Lääkkeen antaminen on monesti vaikeaa ja osa siitä valuu hukkaan. Tämän vuoksi onkin tärkeää antaa hukkaan valuneen lääkkeen tilalle lisää ainetta, sillä harvoin vaarana on yliannostus. Poikkeuksena tästä ovat tulehduskipulääkkeet, jotka saattavat aiheuttaa vakaviakin haittavaikutuksia yliannosteltuina.

Joskus lääkkeen antaminen kissalle ei suju, vaikka kokeilisit kaikkia konsteja. Kannattaa olla tällöin yhteydessä eläinlääkäriin lääkekuurin vaihtamiseksi. Ruiskutettava lääkeaine saattaa olla helpompi antaa kuin pillerit ja joissain tapauksissa lääkekuuri voidaan myös antaa kissalle pistoksina.

Ole kärsivällinen

Kissan sairastaessa on kärsivällisyys valttia. Sen hoito ja lääkitseminen tarjoavat hyvät mahdollisuudet tutustua lemmikkiisi paremmin ja oppia etenemään eläimen ehdoilla. Kissamirrin lääkitseminen voi olla haastavaa, mutta yleensä ratkaisu löytyy, kunhan on vain valmis kokeilemaan eri vaihtoehtoja.

ammy