Huolehdi aktiivisesti lemmikistäsi

Lemmikit ovat eläinystävien mielestä ihania. Eri lajiin kuuluvan elävän olennon seura piristää ihmistä, lievittää stressiä ja lämmittää mieltä. Pienestäkin eläimestä tulee yleensä rakas perheenjäsen.

Lemmikkieläimestä huolehtiminen on asennekysymys. Jokainen eläin tarvitsee omistajaltaan aktiivista otetta. Jo sen ottamista harkitessa olisi mietittävä lähtökohtia ja resursseja. Miksi minä haluan lemmikin? Miksi juuri tämän eläimen? Mitä se tarvitsee, onko minulla aikaa, tilaa ja varaa huolehtia eläimen perustarpeista sekä terveydenhuollosta? Onko minulla lisäksi tarjota eläimelle mahdollisimman virikkeellinen ympäristö, riittävästi tekemistä ja huomiota?

Hyvästä terveydestä se lähtee

Lemmikin aktiivihuolto tarkoittaa tietenkin eläimen terveydestä välittämistä ja huolehtimista. Tarpeelliset rokotukset ja lääkitykset, kuten madotus, ovat olennaisia asioita, joiden laiminlyöminen voi aiheuttaa karvaisille perheenjäsenille isoja ongelmia.

Pienenkin eläimen sairastuminen saattaa tulla omistajalle kalliiksi, jolloin vaihtoehdoksi jää joskus lemmikin lopettaminen. Se on tietenkin aina valitettava tilanne, mutta jos omistajalla ei ole varaa pitää lemmikkinsä terveydestä huolta, on joko etsittävä sille toinen koti tai armollisesti päästettävä eläin kärsimyksistään ikuiseen lepoon. Kun terveenkin eläimen persoonallisuus ja lajille ominaiset piirteet huomioidaan riittävästi, sillä on paremmat lähtökohdat pysyä kunnossa ja virkeänä.

Ravintoarvot kohdilleen

Lajille ominainen ja eläimen iän mukainen ravinto ovat osa aktiivista huolehtimista. Lemmikin on saatava riittävästi sopivaa ravintoa, sillä sen paremmin ylipaino kuin aliravitsemuskaan eivät palvele eläimen tarpeita ja hyvinvointia. Osaavissa lemmikkieläinliikkeissä neuvotaan silmäterän ravitsemukseen liittyvissä asioissa. Tarvittaessa kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen, jos jokin askarruttaa.

Lemmikin oma paikka

Millaiset elinolosuhteet lemmikillä on? Häkkieläinten häkit on siivottava riittävän usein, kun taas kissat ja koirat tarvitsevat omia lepo- ja piilopaikkoja mieltymystensä mukaan. Jos koiralla on koppi, se täytyy aika ajoin tarkistaa ja putsata eikä lemmikin kuulu joutua värjöttelemään ulkona, joten kopin lämmöneristys on pidettävä kunnossa.

Kissan hiekkalaatikon putsaaminen ja hiekan vaihto riittävän usein ovat tärkeitä tekijöitä yleiseen siisteyteen ja lemmikin hyvinvointiin liittyen. Jopa kalat vaativat olosuhteisiinsa tiettyjä standardeja voidakseen hyvin, joten akvaarion vedenvaihdosta on huolehdittava.

Aktiivista aikaa ja huolenpitoa

Osa lemmikeistä kaipaa enemmän omistajansa huomiota ja muutokset rutiineissa saattavat häiritä eläimen elämänlaatua. Jos esimerkiksi omistajan työajat muuttuvat, voi herkempi lemmikki alkaa oireilla. Silloin voi olla paikallaan harkita eläimelle hoitajaa lievittämään yksinäisyyttä. Aivan kuin lastenkin kanssa, lemmikkien lähestymisyrityksiin olisi aina hyvä pystyä vastaamaan pysähtymällä ja ottamalla vastaan ne huomionosoitukset, joita lemmikki omistajalleen haluaa osoittaa. Jos eläimeen ei reagoida riittävästi, kuinka se voisi kokea olevansa tärkeä osa perhettä?

Leikkiä ja liikuntaa

Lemmikin aktivointi tarjoamalla mahdollisuudet liikkumiseen ja leikkimiseen on yhtä tärkeää kuin lastenkin kohdalla. Yhteistä tekemistä voi harrastaa niin kilpikonnan kanssa kuin viemällä koiran agilityyn. Toisaalta eläimelle on annettava aikaa myös rauhoittua. Siksi etenkin lapsiperheissä aikuisen velvollisuus on katsoa, että lapset kunnioittavat lemmikin päivärytmiä ja toimivat sen kanssa tilanteen mukaisesti. Lisäksi eläimen ja lasten turvallisuus on aina muistettava varmistaa.

Pienikin voi oppia jotain

Tulisalamanterit ja käärmeet tuskin alkavat temppuilla omistajiensa kärsivällistenkään koulutusyritysten ansiosta, mutta aina voi yrittää. Tärkeimpiä asioita lemmikin aktiivisen hyvinvoinnin kannalta on osata ohjata eläintä lajinmukaisesti. Esimerkiksi koiran kouluttaminen on ehdottomasti perusasia sen hyvinvoinnin kannalta, sillä karvaturrin on tiedettävä, mitä siltä odotetaan.

Omistajan on tarvittaessa pystyttävä hallitsemaan lemmikkiään ja osattava kommunikoida sen kanssa osatakseen tulkita sen käytöstä. Perheen pienimmätkin oppivat huolehtimaan eläimistä aktiivisesti, kun näkevät aikuisten hoitavan ja huomioivan niitä.

 

ammy