Mitä tehdä lemmikin sairastuessa?

Kun lemmikki sairastuu, on aihetta huoleen. Eläimet eivät kestä sairauksia yhtä hyvin kuin ihmiset, sillä heidän kehonsa on pienempi. Erityisesti sairastelutiheys muuttuu lemmikin vanhetessa. Usein sairastelusta selvitään ja paraneminen on nopeaa, mutta tätä varten on osattava tunnistaa sairastuminen sekä vietävä lemmikki eläinlääkärille heti, kun mahdollista.

Näin tunnistat koiran sairastumisen

Ensimmäinen hälytysmerkki on sitkeä käytöksen muuttuminen. Jos koirasi vaikuttaa uupuneelta tai vaisulta, ruoka ei maistu ja leikit eivät kiinnosta, on syytä suunnata eläinlääkärin vastaanotolle. Muita oireita ovat muun muassa nämä:

 • Tavallista pahemman hajuinen hengitys tai kuola
 • Ruokahalun muuttuminen, joka johtaa joko painon nousuun tai laskuun
 • Normaalia pidemmät unet tai nukkuminen vähän väliä
 • Kuiva tai kutiseva iho
 • Erilaiset patit ihon alla tai pinnalla
 • Tärinä
 • Vatsavaivat ja muuttuneet vessatavat
 • Normaalia suurempi jano tai virtsaus
 • Aktiivisuuden muutokset
 • Jäykkyys tai esimerkiksi portaiden kiipeämisen vaikeus
 • Kuivat, punaiset tai sumeat silmät

Kun huomaat jonkin näistä oireista tai jotakin muuta tavallisesta poikkeavaa, on syytä soittaa eläinlääkärille. Lääkäri kertoo, onko aihetta huoleen ja tulisiko vastaanotolle suunnata heti. Suuremmissa kaupungeissa on ympäri vuorokauden päivystäviä eläinlääkäreitä, joiden vastaanotolle eläimen voi viedä myös yöllä. On hyvä muistaa, että kaikenlainen käytöksen muutos pätee myös muihin eläimiin.

Mitä testejä koiralta otetaan?

Kaikki sairaudet eivät ole itsestään selviä. Toisinaan eläinlääkärille on hyvä suunnata vain perustavanluontoista tarkastusta varten. Erilaisia tauteja tai taudinaiheuttajia etsitään muun muassa erilaisissa elektrolyyttitesteissä, joissa nähdään nestetasapaino ja sisäelinten toimintakyky. Erilaisissa testeissä voidaan myös tutkia erilaisten matojen, loisien ja muiden läsnäoloa eläimen kehossa.

Ihmisten tavoin myös koirilta otetaan verikokeita sekä virtsakokeita. Koirilla yleinen vaiva on kilpirauhasen yli- tai alitoiminta, jonka toimintaa voidaan myös tutkia testeissä. Myös sydäntä voidaan testata ja kuunnella.

Rauhoita sairasta eläintä

Kun eläin sairastaa, on tärkeää, että pidät itsesi ja lemmikkisi rauhallisena. Erityisesti koirat ja kissat tunnistavat omistajansa stressitason nousun ja stressaantuvat sen muutoksen myötä, joten on tärkeää, että pidät rauhallista käytöstä yllä. Puhele eläimelle rauhallisella ja kiltillä äänellä auttaaksesi rentoutuksessa. Sanoilla ei ole väliä, sillä eläimet eivät ymmärrä niitä, mutta erityisesti koirat ymmärtävät äänenpainoja ja tunnelatauksia puheessa. Helpointa on siis puhella mukavista asioista.

Vaikka eläin on sairas, ei tarkoita, etteikö se kaipaisi huomiotasi tai seuraasi. Jos lemmikki ei jaksa puuhastella kanssasi, istu sen lähistöllä ja silitä sitä rauhoittavasti. Omistajan läsnäolo tuo rauhoittumisen tunteita sairastavalle eläimelle.

On tärkeää, ettei vie sairastavaa eläintä uusiin tilanteisiin tai uusien henkilöiden keskelle ilman hyvää syytä. Uusien paikkojen, eläinten tai ihmisten kohtaaminen voi olla sairastavalle yksilölle hyvin raskasta. Pysyttele siis kotona niinä aikoina, kun eläin sairastaa ettekä ole matkalla eläinlääkäriin. Lemmikin ollessa sairaana olisi parasta, että omistaja itse pystyy huolehtimaan eläimestä, mutta pakon edessä siitä voi kutsua huolehtimaan jonkun toisen sille jo tutun läheisen.

Koiria voi rauhoittaa myös rauhallinen musiikki. Hiljainen taustaääni on sopivaa rauhoitukseen, mutta ei kovaääninen tai liian menevä musiikki. Kun olet esimerkiksi töissä tai muissa askareissa, pesemätön ja keholtasi tuoksuva vaate voi tuoda turvaa eläimelle ja edistää rauhoittumista, kun levität sen lemmikkisi petiin tai laitat sen myttyyn pedin viereen.

Huolehdi riittävästä ravinnosta

Kun eläin on sairas, voi sen ruokahalu olla tavallista huonompi tai sitä ei ehkä ole ollenkaan. Tärkeää on silti erityisesti pitää huolta, että lemmikki juo tarpeeksi vettä. Pidä raikasta vettä lähistöllä tai pedin vieressä jossain, missä nelijalkaisen on helppo käydä juomassa. Jos eläin ei voi liikkua, tarjoa vettä sille kulhosta manuaalisesti.

ammy